Sant Boi en Positiu TransVIH

VIH/SIDA

Quina diferència hi ha entre el VIH i la SIDA?

Tot i que, VIH i SIDA, ens puguin semblar el mateix, no és així. Les diferències entre el VIH i la SIDA poden semblar abstractes, però són purament clíniques. El VIH és un virus que com qualsevol virus causa una infecció, mentre que la SIDA és l’última fase de la infecció per VIH, si no és tractada amb antiretrovirals. Saber diferenciar aquests termes són de suma importància, no només clínicament, sinó també a escala social, ja que ajuda a trencar amb l’estigma, perquè dir-li a una persona que viu amb el VIH que té la SIDA, és condemnar-la en vida, poden arribar a sentir que no té cap futur i, a més, retroalimenta la serofòbia interioritzada i l’autoestigma. Hem de tenir clar que el VIH és un agent patogen. La situació que propicia quan entra al cos és la infecció pel VIH. Encara que se solguin utilitzar tots dos conceptes com a sinònims, és necessari destacar que el VIH en si no és una malaltia, sinó el virus que pot arribar a causar la SIDA quan ha malmès el sistema immune, deixant-lo incapaç de combatre altres infeccions i on la persona que viu amb el VIH pot arribar a patir diverses patologies oportunistes, en aquesta fase ja podem parlar de SIDA.

Què és la SIDA?

La SIDA és causada pel virus del VIH i com dèiem, anteriorment, és l’última fase de la infecció si la persona no es troba en tractament antiretroviral (ARV). El virus ataca al sistema immunitari, què és l’encarregat de defensar el nostre organisme, fent que t’emmalalteixes amb molta facilitat.

Quan una persona es troba en fase SIDA és perquè ha estat diagnosticada per tres o més malalties o infeccions oportunistes (IO) al mateix temps, com poden ser la pneumònia, la infecció per salmonel·la, la candidiasi, la toxoplasmosi i la tuberculosi (TB) o el sarcoma de Kaposi (SK), entre d’altres.

D’aquí la importància del diagnòstic primerenc, a més tard ens diagnostiquem, més perill d’arribar a què el nostre sistema immune estigui debilitat o quasi destruït i no puguem combatre les possibles infeccions oportunistes relacionades al VIH.

Què és el VIH? 

El VIH és el Virus d’Immunodeficiència Humana, un virus que afecta el sistema immunitari del cos humà i com ja sabeu pot provocar la SIDA (Síndrome d’Immunodeficiència Adquirida).

El VIH es transmet per mitjà de relacions sexuals no protegides, contacte amb sang contaminada, compartir agulles contaminades, de la persona gestant a l’embrió durant l’embaràs, part o lactància. El virus afebleix el sistema immunitari del cos, la qual cosa fa que la persona sigui més susceptible a malalties i infeccions. No té cura, però el tractament adequat pot controlar la infecció i ajudar les persones a viure una vida llarga i saludable.

I no només això, tota persona que viu amb el VIH i es troba en tractament pot arribar a la supressió viral, és a dir, tenir indetectable en sang el virus, fent que la persona no pugui transmetre el VIH de cap de les maneres.

Recordeu sempre aquestes paraules:

INDETECTABLE=INTRANSMISSIBLE

Tipus de transmissió del VIH?

Com prevenir el VIH