Sant Boi en Positiu TransVIH

Sífilis

Capçalera web SÍFILIS

Què és la sífilis?

 

La sífilis és una infecció bacteriana que generalment es transmet per contacte sexual. La malaltia es manifesta inicialment amb una úlcera als genitals, l’anus o la boca, que generalment no causa dolor. La sífilis es transmet de persona a persona a través del contacte directe amb aquestes úlceres. També pot ser transmesa verticalment, de la mare a l’embrió durant l’embaràs, i ocasionalment també a través de la lactància.

Després d’haver estat infectat, el bacteri de la sífilis pot romandre al cos durant un llarg període de temps sense mostrar símptomes. No obstant això, pot reactivar-se. Si no es tracta, la sífilis pot causar danys al cor, al cervell i altres òrgans, i fins i tot pot ser mortal.

La sífilis primerenca es pot tractar, en algunes ocasions amb una única injecció d’un antibiòtic conegut com a penicil·lina. Per aquest motiu, és essencial realitzar controls de salut tan aviat com es detectin qualsevol símptoma d’aquesta malaltia. Totes les persones embarassades han de sotmetre’s a proves de detecció de sífilis durant la primera visita prenatal.

És important tenir en compte que un cop hem tingut sífilis i encara que s’hagi tractat i curat els símptomes en les anàlisis sempre donarem positiu perquè les proves detecten els anticossos, això no vol dir que no ens tornem a infectar i a la vegada transmetre-la.

infecció per sífilis capçalera

Com es transmet la sífilis

La sífilis es pot contraure mitjançant el contacte directe amb una nafra de sífilis durant el sexe vaginal, anal o oral.

La sífilis es pot transmetre durant l’embaràs o la lactància.

De la mateixa manera que el VIH la sífilis no es pot contraure a través del contacte casual o amb situacions com:

  • Compartint roba o coberts
  • Estant a la mateixa banyera, piscina o jacuzzi
  • El seient del vàter
  • Les manetes de les portes

Quin risc tinc de contraure la sífilis?

Les persones sexualment actives poden adquirir la sífilis mitjançant el sexe vaginal, anal o oral sense condó, òbviament, amb algú que tingui sífilis. Si tens sexe de manera activa, parla obertament amb personal mèdic del teu centre d’atenció primària o contacta amb nosaltrxs. Així sabràs si t’has de fer una prova de detecció de sífilis o altres infeccions de transmissió sexual.

  • Caldria que et facis proves de detecció de la sífilis o de qualsevol altra ITS si:
  • Regularment, mantens relacions sexuals amb una o més persones.
  • Si utilitzes drogues per durant el sexe (chemsex).
  • Si has donat positiu el VIH o un altre tipus d’ITS.
  • Si estàs prenent la profilaxi preexposició (PrEP) per a la prevenció del VIH.
  • Si tens una parella o diverses parelles amb proves positives de sífilis.
  • Si estàs embarassada hauries de fer una prova de sífilis i VIH a la seva primera visita prenatal. Algunes persones embarassades hauran de repetir-la durant el tercer trimestre i en el moment del part.

Què haig de tenir en compte abans de fer-me la prova?

Com succeeix amb el VIH, la sífilis, també té un període finestra perquè el resultat de la prova sigui fiable.

Les proves detecten la sífilis després de les 4 a 12 setmanes, així que per més seguretat recomanem fer la prova passats els tres mesos des de la relació sexual sense condó.

Des de l’entitat sempre solem aprofitar i realitzar-te totes dues proves, la del VIH i la de la sífilis de manera anònima, gratuïta i confidencial.

Si vols realitzar-te la prova contacta amb nosaltres des del formulari de contacte, per correu electrònic o al nostre WhatsApp.

En ser una prova totalment anònima només necessitem un nom per dirigir-nos a tu i que tinguis més de 16 anys.

Les proves les realitzem al Casal de Barri Ciutat Cooperativa amb cita prèvia els dilluns i divendres de 17 h a 21 h.